Crematorium Aalst

Location
Siesegemkouter, Aalst, BE
Client
Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (IGS), Lochristi
Initiated
2013
Completion
2018
Size
5000 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Bas Barendse, Dante Borgo, Maicol Cardelli, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Cristina Gonzalo Cuairán, Michael Geensen, Walter Hoogerwerf, Kees Kaan, Marco Lanna, Giuseppe Mazzaglia, Exequiel Mulder, Vincent Panhuysen, Ismael Planelles Naya, Ana Rivero Esteban, Dikkie Scipio

The serenity desired of a crematorium has been carefully translated into a design that puts emphasis on natural light, varying textures and neutrality which can allow guests to find their own comfortable spaces. Essential also are the easily-read spaces and the cohesive relationship between the building and the landscape within which it is set. Interior spaces are oriented out to the natural surroundings, with private transitional patios that blur the distinction between interior and exterior. The goal was to design a building capable of internalizing the landscape so that its tranquillity could console visitors and provide strength. Key to achieving this were its linearity, rhythmic layout of alternating patios, open courtyards, glass walls and – in the chapels – column-free spaces. Through the use of renewable and low carbon impact materials and the state-of-the-art heat recovery systems, zero-energy consumption is achieved, making sustainability an additional pillar of strength for the design.