New Amsterdam Courthouse

Location
Amsterdam, The Netherlands
Client
Rijksvastgoedbedrijf
Initiated
2014
Completion
2020
Size
47.257 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Michael Baas, Beatrice Bagnara, Koen Bosman, Dennis Bruijn, Sebastiaan Buitenhuis, Marten Dashorst, Sebastian van Damme, Luuk Dietz, Cecilia Dobos, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Narine Gyulkhasyan, Lianne Klitsie, Jasmijn Kok, Moritz Kuhl, Marco Lanna, Yinghao Lin, Marija Mateljan, Kevin Park, Ana Rivero Esteban, Martijn Schuil

Collaborators
Contractor: consortium NACH: Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, Heijmans, M.J. de Nijs & Zonen, Facilicom Visualisation: Beauty & The Bit, KAAN Architecten

The New Amsterdam Courthouse will be located at the intersection of the Zuidas and Parnassusweg.

The preliminary design is a stately, open structure which offers both employees and visitors views over the city, and passers-by the opportunity to engage with the building.

The courthouse building will be exemplary in its efficiency, like the organisation itself, and be part of the daily life surrounding it. Natural design consequences of this are the big windows at the ground floor as well as the entrance courtyard for public use. The city’s streets merge with the layout of the building. The forecourt, the central hall and its foyers, and the waiting areas for visitors are an extension of urban space.

Just off the central hall, the building will have two independent structures with 50 courtrooms and council chambers, while the large ground-floor courtroom has been designed with a direct access route. The building will have several green spaces: an enclosed garden, vertical gardens, a sunken garden and large terrace.