De Walvis

Location
Grote Bickersstraat, Amsterdam, The Netherlands
Client
Maarsen Groep
Initiated
2017
Completion
2020
Size
10 000 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Andreas Alevras, Sebastiaan Buitenhuis, Timo Cardol, Paolo Faleschini, Michael Geensen, Joost Harteveld, Kees Kaan, Nicki van Loon, Hana Mohar, Laura Ospina, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio, Katarzyna Seweryn, Christian Sluijmer, Joeri Spijkers, Aldo Trim, Ziwei Zhu

Photos
Visualization by: Zes x Zes, KAAN Architecten. Photography by: Sebastian van Damme

The name “de Walvis” refers to a time when this part of Amsterdam housed ship- and dockyards. Built in 1964 by W.F. Lugthart, this office building on the waterfront of the Westerdok quay, has views of the IJ waterfront and the historic Amsterdam city centre and is part of the UNESCO canal belt. At that time, it was the first new office building on Bickerseiland. Four plots were planned, but neighbourhood residents rebelled and demanded a mix of residential and commercial properties for this area. De Walvis is now the only remaining office building on Bickerseiland. Although modern at its time, the building now no longer complies with contemporary day workplace standards.

The complete strip down and renovation aims to bring in more daylight, increase interior heights and upgrade all installations to the highest standards including BREEAM Excellent certification. By topping up the building, the future users will be welcomed by an even better view of the area. Meanwhile, redesign of the ground floor will bring life to this historic site.