Museum Paleis Het Loo

Location
Apeldoorn, The Netherlands
Client
Stichting Paleis Het Loo National Museum
Initiated
2015
Completion
2021
Size
14.800 sqm + 5000 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Dennis Bruijn, Javier Cuartero, Sebastian van Damme, Katarzyna Ephraim, Paolo Faleschini, Michael Geensen, Aleksandra Gojnic, Julia Gousset, Narine Gyulkhasyan, Niels de Hart, Joost Harteveld, Walter Hoogerwerf, Kees Kaan, Antony Laurijsen, Nicki van Loon, Marija Mateljan, Loes Martens, Edyta Milczarek, Laura Ospina, Vincent Panhuysen, Floris Sikkel, Dikkie Scipio, Christian Sluijmer, Niels Vernooij, Roel Wijmans

Collaborators
Restoration: Van Hoogevest Architecten Visualisation: Beauty & the Bit, KAAN Architecten

Originally built in 1686 as a royal hunting palace, Paleis Het Loo is located on the outskirts of Apeldoorn. The project consists of renovation, renewal and an expansion of more than 5000 sqm. Upon arrival, visitors will reach the Bassecour where the four grass parterres of the front courtyard will be replaced by four glass surfaces. The entrance pavilions will lead to the light-filled underground entrance area where other visitor facilities will be located. The Grand Foyer will be the beating heart of the underground expansion. To the west of the Grand Foyer, there will be a space for temporary exhibitions, while in the west wing, a museum will be developed especially for children: the Junior Palace. The story of the past and present of the Dutch Royal Family will be housed by the 1245 sqm of the House of Orange in the east wing. Furthermore, the interior layout of the Palace and its forty different royal rooms will be enhanced to allow visitors to experience different routes.