Education Center Erasmus MC

Rotterdam, NL
Erasmus MC, building department
34.000 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Allard Assies, Luca Baialardo, Timo Cardol, Virginia Chiappa Nuñez, Sebastian van Damme, Martjan den Hoed, Luuk Dietz, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Renata Gilio, Walter Hoogerwerf, Michiel van der Horst, Kees Kaan, Giuseppe Mazzaglia, Eric van Noord, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Antonia Reif, Dikkie Scipio, Shy Shavit, Koen van Tienen, Aldo Trim, Noëmi Vos

Aerophoto Schiphol - Marco van Middelkoop, Sebastian van Damme, Bart Gosselin

Rotterdam’s academic hospital was designed in 1965 by Arie Hagoort (OD205) in collaboration with Jean Prouvé. The main entrance to the building was at the freely accessible outside space on top of the parking deck. This concept was problematic, so access was closed and soon people started using the third floor as the main indoor circulatory route. The new design provides a roof over this space and merges all student programmes around one central square, where students from all of the medical disciplines can meet. The design embraces the original accessibility yet turns it into an indoor environment. The floor of the deck has been upgraded and clear routes and easy way-finding are guaranteed. The main ‘Education Square’ is spanned by crossed trusses that leave big roof squares which are divided into four more squares which are subdivided into two glazed triangles. In this way a diffused light penetrates the space.