10/05 2017

Dikkie Scipio’s lecture in Nancy

This Thursday, May 11th, 2017 starting from 18.00, Dikkie Scipio will give a public lecture at the Ecole Nationale Supérieur d'Architecture de Nancy about the refurbishment and renovation of historic monumental architecture.

During the lecture “Past structures in present tenses“, Dikkie will discuss how working with listed buildings represents a very specific typology in architecture.

Many theories are developed around how to approach the refurbishment of historic monumental architecture. How to integrate elegantly new additions within a pre-existing situation? Through three different restoration and extension projects by KAAN Architecten, Dikkie Scipio will analyse the practice of implementing monumental buildings with innovative features and the challenge of finding a fair balance between the old and the new.
B30 (The Hague), the Royal Museum of Fine Arts (Antwerp) and the Museum Paleis Het Loo (Apeldoorn) are currently in different stages of completion and offer an extensive overview on this particular topic.
Thursday 11 May 2017 – h 18.00 – Amphi B
Ecole Nationale Supérieur d’Architecture de Nancy
2 Rue Bastien-Lepage – Parvis Vacchini Nancy
26/04 2017

KAAN Architecten unveils B30: a transformed historical building in The Hague housing five unique users

The B30 - Bezuidenhoutseweg 30 has been designed by KAAN Architecten as the entry of an international competition (Public Private Partnership - PPP) launched by the Central Government Real Estate Agency, won in 2014 by a consortium led by Facilicom with Braaksma & Roos Architectenbureau, Deerns, Pieters Bouwtechniek, RebelGroup, and KAAN Architecten. The building houses under the same roof five unique users: the independent planning bureaus (CPB, SCP, PBL), the Council for the Environment and Infrastructure (Rli) and the Dutch Data Protection Authority (DPA).

Originally built in 1917, by the then chief government architect Daniel E.C. Knuttel, as a Ministry during a period of austerity and renovated in 1994 by professor Hans Ruijssenaars, B30 is an imposing structure with a strong, distinct architectural character and it is a Grade 1 listed building in the Netherlands.

B30 is located in The Hague city center, alongside the Haagse Bos green space. It stands on Bezuidenhoutseweg, an historical arterial route connecting the Royal Palace Huis ten Bosch and the Dutch Parliament, Het Binnenhof.

KAAN Architecten’s design with its clear layout and architecture transforms the enclosed, hierarchical building – with an atmosphere representative of people’s perception of the State in the early 1900s – into an open, transparent and inviting setting in line with a contemporary and state-of-the-art working environment.

Thanks to an acute analysis that has mapped the essential qualities of the original design to create an inspired framework, the historic building is seen not as a dead museum piece, but as a vital and sustainable component of the total design.

Anchored in its urban setting, broader landscape and historic environment, B30 features an accessible and transparent public ground-floor, including restaurant, café, library, meeting and seminar rooms. All passageways are aligned with each other, creating long sightlines through the building, enhancing contact with the street, woods and gardens, and simplifying orientation and way-finding.

3_B30_KAAN Architecten ©Karin Borghouts

At the core of the building, a large Atrium becomes the quiet heart of B30. Here, Dutch artist Rob Birza was called upon to design a new mosaic floor pattern, a garden abstraction giving life to an internal landscape that is visually connected with the city forest and the new side gardens.

Knuttel’s original design has been expanded on both sides: the Seminar Foyer features meeting rooms, seminar rooms, and a sunken auditorium running through the glazed space, while the Work Foyer is characterized by lounge and working areas, an espresso bar and a library. The Foyers’ partitions feature large pivoted glass doors encased by high-gloss aluminum frames opening onto the gardens.

11_B30_KAAN Architecten ©Karin Borghouts

Both Atrium and the Foyers have been covered by a series of daylight shafts that borrow from the ubiquitous original coffered ceilings and take as their design principle a square base topped with triangular glass. These elements have been positioned for an optimal dispersion of sunlight, while preventing overheating by solar radiation.

The monumental staircase grants access to the magnificent former Minister’s Room on the first floor, while the Atrium visually connects with the four upper floors, which accommodates the workspaces of the various institutions. A new level of offices is situated over the “nave” of the building, and flows into the roof, where the height has been reduced from 30 to 20 metres to bring good scale and proportions to the inner courtyard.

14_B30_KAAN Architecten ©Karin Borghouts

The façades of the new additions consist of a sandblasted concrete frames filled with stone and a colouring agent that matches the tones of the original building. Moreover, the change in hierarchical relations and the importance of the ground floor has been expressed in the façade by enlarging the windows: the openings have been taken down to the stone plinth of the building, moving the window sills down and lengthening the jambs.

B30 now gives space to contemporary ideas regarding government transparency, seen through the original design. A spatial expression of a shared vision that will inspire curiosity and invite research and debate.

 

CREDITS

Location: Bezuidenhoutseweg 30, The Hague (NL)

Architect: KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)

Project team: Tjerk de Boer, Timo Cardol, Kevin Claus, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Cristina Gonzalo Cuairán, Walter Hoogerwerf, Marlon Jonkers, Hedwig van der Linden, Loes Martens, Marija Mateljan, Giuseppe Mazzaglia, Maurizio Papa, Ismael Planelles Naya, Christian Sluijmer, Koen van Tienen

Primary client: Central Government Real Estate Agency (Rijksvastgoedbedrijf)

Direct client: Facilicom Services Group BV

Design phase: August 2012 – April 2015

Construction phase: January 2015 – February 2017

Total floor area: 21.000 sqm

Building costs: 31.000.000 €

Contractor: Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam

Construction advisor: Pieters Bouwtechniek, Delft

Restoration advisor: Braaksma & Roos Architectenbureau, The Hague

Technical installations advisor: Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam

Construction W+E installations: Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam; Deerns, Rijswijk

Building physics, fire control and acoustics: Deerns, Rijswijk

Financial advisor: RebelGroup, Rotterdam

Lighting design: Studio Rublek, Schiphol

Mosaic design artist: Rob Birza (1962, Geldrop, NL)

Terrazzo mosaic realisation: Van der Zande Terrazzo en Mozaiek (Eric van der Zande and Marco Maarschalkerweerd)

Monumental staircase and Minister’s Room lighting fixture: Jan Pauwels

Wooden furniture: 13 Speciaal, Rotterdam

Offices: Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis (CPB), Netherlands Institute for Social Research (SCP), Netherlands Environmental Assessment Agency (PBL), Council for the Environment and Infrastructure (RLi), Dutch Data Protection Authority (Dutch DPA)

Main materials

Indoor floors and elevations: Ramon Grey, Israel (limestone)

Outside floors: Cenia, Spain (limestone)

Parquet: American Oak (wood)

Doors, window frames and fixtures: highly polished anodized aluminum

08/03 2017

Supreme Court at Borneo Architecture Center in Amsterdam

Starting from March 9th, 2017, the exhibition “​Daglicht Architectuur” at the Borneo Architecture Center in Amsterdam will feature all winners of the Daylight Award including the Supreme Court of the Netherlands. The project will be presented by Vincent Panhuysen in a lecture during the opening evening.

 

Since 2004 the Living Daylights Foundation has been working to promote the optimal use of daylight in the built environment by engaging with architects, designers, urban planners and stakeholders.
The exhibition at the Borneo Architecture Center in Amsterdam wants to highlight the quality of the award’s project selection and involve visitors in several public debates and lectures by the winning architects.
On Thursday March 9th, 2017 at 20.00, 
2016’s winners will present their projects, Vincent Panhuysen with the Supreme Court of the Netherlands and Tim de Graag with House 20×3.

Borneo Architecture Center – Amsterdam

“Daglicht Architectuur” exhibition

9 March – 22 June 2017 / monday – friday h 11.00 – 17.00

07/03 2017

KAAN Architecten designs Museum Paleis Het Loo’s renovation and expansion

Following a tendering process, the jury unanimously selected the winning proposal by KAAN Architecten. The design, inspired by the layout and proportions of the Corps de Logis of Paleis Het Loo, incorporates all required facilities and spaces while expressing a grandeur fitting for one of the Netherlands’ most popular and visited museums.

Originally built in 1686 as royal hunting palace, Paleis Het Loo is located on the outskirts of Apeldoorn, in the heart of the country. KAAN Architecten’s project – inspired by changing needs and new ambitions – consists of renovation, renewal and an expansion of more than 5000 sqm of new spaces, such as the House of Orange, the Junior Palace and temporary exhibition hall.

Upon arrival to the palace, visitors will reach the Bassecour where the four grass parterres of the front courtyard will be replaced by four glass surfaces with the exact same measurements. A thin layer of water will flow over the glass – a nod to the fountains and waterworks of the historic gardens. The new glass surfaces will be the only façade of the underground expansion. The entrance pavilions will lead to the light-filled underground entrance area where the ticket and information office, museum shop, and other visitor facilities will be located.

2a_KAAN_Museum Paleis Het Loo_Bassecour view

The Grand Foyer will be the beating heart of the underground expansion. It will connect the entrance area to the Palace and provide access to the temporary exhibition area and the House of Orange. To the west of the Grand Foyer, there will be a space for temporary exhibitions with 5-metre high ceilings, consisting of two large and two medium-sized square rooms that are interconnected, while in the west wing, a museum will be developed especially for children: the Junior Palace.

11a_KAAN_Museum Paleis Het Loo_axon East wing Huis van Oranje

The past and present of the Dutch Royal Family will be intriguingly entwined and housed by the 1245 sqm of the House of Orange in the east wing. Furthermore, the interior layout of the Palace and its forty different royal rooms will be enhanced and given a more logical arrangement to allow visitors to experience different routes and feels.

The renovated and renewed Museum Paleis Het Loo will be completed by 2021.

13a_KAAN_Museum Paleis Het Loo_axon West wing

CREDITS

Location: Koninklijk Park 1, Apeldoorn (NL)

Client: Stichting Paleis Het Loo National Museum

Architect: KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)

Project team: Loes Martens, Paolo Faleschini, Niels de Hart, Joost Harteveld, Antony Laurijsen, Nicki van Loon, Marija Mateljan, Floris Sikkel, Niels Vernooij, Sebastian van Damme

Design: 2016-2017

Completion: 2021

GFA: more than 5.000 sqm

Construction advisor: Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra

Restoration advisor: Van Hoogevest Architecten

Installation / W&E advisor: Valstar Simonis, Apeldoorn

Building physics, fire control, acoustics advisor: DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem

Light design: Beers Nielsen

Visualisation: The Beauty & the Bit, KAAN Architecten

28/02 2017

Ground breaking in Nantes for Bottière Chênaie

On March 1st, 2017 will be held in Nantes (France) the first stone laying ceremony of the new Bottière Chênaie district in the north-east part of the city.

image by A5 INFOGRAPHIE / Groupe GIBOIRE

Following an international competition held in 2013, KAAN Architecten designed a large urban development mixing together residential, commercial and office buildings.

The project will be presented on Wednesday March 1st, 2017 starting from 16.00 during a press conference at the restaurant “2 Potes au Feu” at the presence of Pascal Chessé, President and Chief Executive Officer of Groupe Chessé; Michel Giboire, Chairman of the Board of Groupe Giboire; Alain Robert, Deputy Mayor of Nantes in charge of urban planning, trade and major urban projects; and Kees Kaan, co-founder of KAAN Architecten.

 

22/02 2017

GUZ reaches its highest point

The Geo- and Environmental Research Center (GUZ) is under construction in Tübingen (Germany) and on February 23rd, 2017 starting from 10.00 the university will celebrate its highest point. Scaffolding are now hiding KAAN Architecten's glass volume that will emerge from the campus wrapped by two meters high and deep façades’ rings. The building is expected to be completed by mid 2018.

09/01 2017

“Today”, a non-fictional video about Provinciehuis

On the occasion of the nomination for the Simon Architecture Prize 2016, KAAN Architecten has produced "Today", a short film about daily life inside the Provinciehuis of North-Brabant.

The Provinciehuis of North Brabant in ‘s-Hertogenbosch is a lively structure and its inhabitants are the engine of this efficient governmental apparatus. The iconic building, originally designed by Hugh Maaskant, prominently standing out in a countryside landscape, is the setting for a multitude of personal daily interactions.

Filmed by Dutch director Marcel Ijzerman, “Today” is a short non-fiction movie consisting of seven recorded conversations collected in the building that reveal the complex social structure of the administrative body, paired with a specific overview of the spaces as seen through the eyes of its users.

Director: Marcel Ijzerman (Dordrecht NL, 1986)

Runtime: 3.40min

Completion date: October 2016 Production by: Ijzerman Media Assistance: Martina Margini, Chris De Krijger, Foekje Fleur van Duin Drone: Andries Altenburg (Skymovie) Sound recordings: Levi Westra Sound engineering: Tjeerd Melchers Translation: Rachel Sander, Phil Procter Thanks to: Rob van der Plas and the staff of Provinciehuis of North-Brabant

02/01 2017

Supreme Court nominated for EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017

The Supreme Court of the Netherlands in The Hague has been nominated for the biennial European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award 2017 along with other 355 projects.

Launched in 1987, this Prize is co-funded by the EU Culture Programme and the Fundació Mies van der Rohe. By highlighting excellent architectural works that have been constructed over the last two years, the Prize draws attention to the contribution of European professionals in the development of new ideas and technologies, as well as the cultural importance of architecture in the construction of our cities.

In the next months, the Jury members will shortlist 40 projects and select 5 finalist worksThe process will culminate with the Award Ceremony on May 26th, 2017 at the Mies van der Rohe Pavilion, marking several days of Open Doors throughout Europe during which sites of the shortlisted works will be open for visit to the general public.

More updates on the award’s website.

15/12 2016

A closer look inside the KMSKA New Museum

The renovation and extension of the Royal Museum of Fine Arts in Antwerp (KMSKA) led by Dikkie Scipio is going on and architects, restoration experts, art historians are ​cooperating to complete the New Museum spaces before the official opening in 2019.

A photographic walk by Karin Borghouts through the former patios of the museum reveals the concealed layers of previous configurations and accommodates the new double height staircase structure, preserved thanks to wooden cases until the completion of the new roof.

Verticality is one of the main characteristics of the New Museum as well as the aim to connect the new exhibition areas while blending them into the historical heart of KMSKA.

kmska-2344-45-46-47

kmska-2355-58

kmska-2350-52

kmska-5907-19-2

Last summer the installation of the copper roof has started along with the restoration of the internal stucco decorations. New ceilings appeared in the rooms of the bel-etagé, showing the original height of the space. Multiple layers were discovered following the demolition of the most recent ceiling dated 1970s, including another ceiling from 1920s.

​The New Museum will feature a new ​roof composed by custom-made prefab modules, which have been designed to get the right amount and spread of daylight in the top floor exhibition hall.
kmska-9639-40
12/12 2016

A lecture and exhibition in Guadalajara

Next Tuesday December 13th, 2016 starting from 7 PM, Kees Kaan will give a lecture at Galería Tiro al Blanco, a new exhibition and cultural space in Guadalajara (Mexico). At the same time a photographic exhibition will illustrate KAAN Architecten's projects.

“One Mould” will illustrate KAAN Architecten’s projects starting from an enlightening retrospective on the history and the actual planning and development of the Dutch urban landscape. Put a shovel in the ground and the hole will fill itself with water immediately. The permanent relation with the water throughout the history has settled in the DNA of Dutch culture.

Building Dutch cities implied making or reinforcing the land, keeping it in place and making foundations in the water. There is little stable and dry land available so not only buildings are constructed but so are the streets and the canals. The section canal, street and house are inherently related and intertwined: one “mould” (synonymous of build, form, shape, structure, nature, character, quality).

If architecture is supposed to reflect shared values the question is raised what extend contemporary buildings can actually represent fundamental principles of the organizations they facilitate.

13 December 2016 – h 7 PM

Galería Tiro al Blanco, Juan Alvarez 833, Col. Sagrada Familia, Guadalajara (Mexico)