Bottière-Chênaie

Location
Nantes, FR
Client
Société OCDL - Groupe GIBOIRE, Groupe Chessé
Initiated
2013
Completion
2018
Size
28.356 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Christophe Banderier, Dante Borgo, Marc Coma, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Renata Gilio, Narine Gyulkhasyan, Kees Kaan, Jan Teunis ten Kate, Julie Le Baud, Yinghao Lin, Aimee Mackenzie, Vincent Panhuysen, Ismael Planelles Naya, Ana Rivero Esteban, Cecile Sanchez, Dikkie Scipio, Joeri Spijkers

Collaborators
RENDERING: Robota, ADVISORS: Groupe Chesse, Ubik & Co, AIA Ingenierie

Bottiére Chênaie is a new district and landscape transformation in the North-East part of Nantes.
The aim of the competition program and the project was to revitalize the area comprised within the high traffic Sainte-Luce street, a tram line and railway lines, bringing together residential, commercial and office buildings.
The South-West building contains offices, supermarket, parking and residential units. It draws a line to the East forming a small square for rainwater collection and generating an open space.
The large central block is formed by ground level shops facing Sainte-Luce street, a parking area, and above-ground units.
The North-East end is characterized by a residential tower with ground floor shops adding a strong, compelling element to the landscape.