CHU Hospital

Location
Nantes, FR
Client
Centre Hospitalier Universitaire, Nantes
Initiated
2014
Size
290.000 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Sebastian van Damme, Chiara Gramaccia, Kees Kaan, Marco Lanna, Yinghao Lin, Vincent Panhuysen, Ana Rivero Esteban, Maria Azzurra Rossi, Dikkie Scipio, Maria Stamati, Yiannis Tsoskounoglou, Loes Verlaat

Collaborators
EGM architecten, Pranlas-Descours Architect & Associates

The CHU Nantes is at the heart of the urban development of Île de Nantes.

The project foresees the creation of a medical campus involving health care, research centers and laboratories, formalizing the identity and supporting the economic excellence of the territory. The new complex is characterized by a geographical scale in accordance with the Loire river and landscape, showing itself as a landmark of urban and architectural unity.

The building consists of 3 functional entities: the Academic and Administrative Pole, the Care Centre and the 24/7 Hospital and the oncological hospital. The space’s articulation grants an ideal orientation for the visitors, enabling the building to function as a whole. The façades of the CHU complex are characterized by a monumental rhythm along the outer perimeter, consisting of structural prefab concrete elements articulated in a horizontal texture. The central part of the building, and the hospitalization floors, feature a light and white steel façade system emphasizing the big entrance space.