Education Center Erasmus MC

Location
Rotterdam, NL
Client
Erasmus MC, building department
Initiated
2005
Completion
2013
Size
34.000 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Allard Assies, Luca Baialardo, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Martjan den Hoed, Luuk Dietz, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Renata Gilio, Walter Hoogerwerf, Michiel van der Horst, Kees Kaan, Giuseppe Mazzaglia, Eric van Noord, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Antonia Reif, Dikkie Scipio, Shy Shavit, Koen van Tienen, Aldo Trim, Noëmi Vos

Photos
Aerophoto Schiphol - Marco van Middelkoop, Sebastian van Damme, Bart Gosselin

The Rotterdam’s academic hospital was designed in 1965 by Arie Hagoort (OD205) in collaboration with Jean Prouvé. The main entrance to the building was on the freely accessible outside space on top of the parking deck. This concept was problematic; access was closed and soon people started using the third floor as the main indoor circulation system.
The new design provides a roof over this space and merges all student programmes around one central square, where students from all of the medical disciplines meet.
The extra area needed to create the square has been gained by covering the existing enclosed outdoor area at the deck on the second floor with a column-free roof, which continues the diagonal construction lines found in the existing design.
The design embraces the original concept of accessibility into an indoor environment, the deck floor is rehabilitated and clear routes and easy way-finding are guaranteed.
The education square is spanned by crossing trusses that leads to big squares which are subdivided in four and by two, resulting in four times two glazed triangles and allowing the roof to generate diffuse light.