Netherlands Forensic Institute

Location
Ypenburg, The Hague, NL
Client
Rijksgebouwendienst DGEO
Initiated
1999
Completion
2004
Size
28.529 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Allard Assies, Henri van Bennekom, Valéry Didelon, Gabriella Fiorentini, Michael Geensen, Artsje Hijlkema, Kees Kaan, Carl de Leeuw, Eric van Noord, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Björn Scharwei, Kartsen Schellmat, Dikkie Scipio, Heidi Serbruyns, Kim Sneyders, Pasquale Talerico, Thierry Voellinger, Martin Zwinggi

Photos
Christian Richter, Luuk Kramer

Located in Ypenburg, The Hague, the NFI is a glazed volume in a steel box set in a typical Dutch motorway landscape. The building is a high security bulwark and an eye-catcher. It yields a corridor spread over four floors with cellular offices and laboratories. Size and location of each laboratory can be adapted to suit changing demands and conditions.
The NFI has been cut open horizontally and seems to accommodate a glass volume. The steel box acts as solar shading. Light penetration is different on each side. The glass volume seems to lie just off centre because the steel cantilevers around the building are not equally deep.
The architectural and spatial expressions of the interior are determined by material and colour. Form and space are virtually without properties, except in the part adjacent to the entrance, where an auditorium, library and conference room are stacked on top of one another.