Supreme Court of the Netherlands

Location
The Hague, NL
Client
Rijksvastgoedbedrijf
Initiated
2012
Completion
2016
Size
18.000 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Allard Assies, Luca Baialardo, Christophe Banderier, Bas Barendse, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Marten Dashorst, Luuk Dietz, Willemijn van Donselaar, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Cristina Gonzalo Cuairán, Joost Harteveld, Walter Hoogerwerf, Michiel van der Horst, Marlon Jonkers, Kees Kaan, Jan Teunis ten Kate, Moritz Kühl, Marco Lanna, Giuseppe Mazzaglia, Vincent Panhuysen, Ana Rivero Esteban, Dikkie Scipio, Joeri Spijkers, Koen van Tienen, Noëmi Vos

Photos
Fernando Guerra | FG+SG, Sebastian van Damme

The building is located in the historic city center of The Hague along the Korte Voorhout and adjacent to Malieveld park. The new design, with the measured vibrancy of its facades, interacts with the trees across the street announcing the city gateway. The main entrance is flagged by six bronze statues, with a single pane of glass subtly marking the transition from the street to the interior. The transparency of the building signifies both accessibility to the public as well as the soundness and clarity of judgment. The entrance hall with courtrooms forms the public area and double height ceilings span the full length of the building. The floors and walls are of a light grey limestone that exudes a velvety texture. The upper floors accommodate offices, a library with study places, a restaurant, and council and meeting chambers. Daylight permeates the building through several skylights, forming the core of the distinct domains of the Council and Procurator General Office. The light, the sightlines throughout the space, and the open perspective inspire social interaction, encourage the exchange of ideas and opinions, and allows for informal gatherings.