Van Schaik Company Premises

Location
Breukelen, NL
Client
Bouwbedrijf Van Schaik BV
Initiated
1996
Completion
2000
Size
1.622 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Marc van Broekhuijsen, Felix Claus, Jan Jonkers, Kees Kaan, Dikkie Scipio

Photos
Michel Claus

The project consists of two orthogonal volumes that turn their backs on the clutter of undistinguished sheds. One volume is storage, the other offices. The latter has two faces: one largely closed side fronts onto the car park; the second is the glazed south front that overlooks the working yard. Behind this glass screen is a double-height gallery that gives access to the offices.
Without cars, the yard is a representative clean service space. The two buildings bordering it are a linguistic as well as a compositional ensemble. The glazed façade of the office is imprinted with the company’s name, while its field of operation – bouwbedrijf – is picked out in relief on the concrete wall of the warehouse. The lettering incorporated into the façade ensures that the illuminated signs or neon letters won’t disrupt the architectural order. It embeds representation through volumes rather than iconic formalism.