03 2020
March 2020
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
26/03 2020

A day at De Bank

In February photographer Inga Powilleit visited our office to capture a typical working day in our Rotterdam headquarter. Although we are currently working remotely, we look back fondly at our daily office routine and hope to return to it as soon as circumstances allow it.

Powilleit describes her process as concentrated observation and calmness, a waiting game of sorts for the right opportunity to arise even in the most complex of situations. In this way she captures the essence of her subject.

A day at De Bank is precisely such a complex situation, comprising a variety of dynamics. Busy periods of activity, team meetings and presentations are interspersed with moments of quiet contemplation and individual work. Powilleit welcomes this chaos, claiming: “I enjoy working when people no longer notice my presence, when I can really capture them in their own environment and concentration.”

All of this takes place in a photogenic space flooded with daylight coming in from both sides, with long corridors and passages allowing Powilleit to experiment with composition. Working, meeting and leisure spaces are all effectively connected, producing a variety of different shots ranging from still lifes to overviews.

18/03 2020

Building up the Bassecourt

The renovation and reconstruction of Paleis Het Loo started over two years ago. Within that time extensive groundwork made room for the new underground entrance of the museum – the Bassecourt. On her recent visit, photographer Dominique Panhuysen captured the instances from the ongoing construction.

During the past year major progress has been made in the Bassecourt, which was excavated to make room for the new entrance facilities, the Grand Foyer and several exhibition spaces.

The deepest point of the construction pit has been reached and concrete was poured and cured underwater to make sure the structure is without tears or leaks. Following that process, first walls of the underground facilities have been raised.

On the inside, the palace has been undergoing operations for removing asbestos and is now asbestos free; well ahead of the governmental requirements. The interior has been carefully dismantled in order to preserve the original elements from the 1600s to remove the dangerous material that was placed in the palace during the 1970s. Once the renovation and removal of asbestos are finished, all the pieces will be put back in place.

To find out more about the renovation process, watch the timelapse video of the construction here or click here to keep up with the ongoing video series following the construction progress. At this link, you can see the timeline of the construction process.

16/03 2020

KAAN Architecten remains fully operational

Collaboration and teamwork are key aspects of our daily work in architecture. While the circumstances of society change by the minute, KAAN Architecten’s workflow continues remotely to serve our clients and partners, safeguarding our fellow citizens’ and employees’ health and safety.

By means of our digital platform, the integral processes concerning design, meetings, presentations and communication are maintained without reservations. Our teams are active and can be contacted during office hours through the usual communication channels.

On behalf of the team, KAAN Architecten sends its warmest regards for your health and safety. Remain responsible and vigilant for the benefit of your community.

06/03 2020

KAAN Architecten to design the new Education Centre for University of Groningen

Following an international competition, the University of Groningen (UG) awarded KAAN Architecten as the winning entry for the design of a new Educational Centre for the faculties of Medical Sciences and Science & Engineering, located just outside the historical city centre.

In the past, the gradual expansion of the campus created a sprawling network of buildings with complex internal relations. The new Education Centre will re-establish the flows and clearly define the public space, becoming a central accessible core for the University and functioning as the main entrance for the Healthy Ageing Campus. The complex will rise between the ERIBA building, the Faculty of Medical Science complex and the new Proton Therapy Centre of the University Medical Center Groningen, joining a cluster of existing structures with shared facilities that provide access to the clinic, research facilities and companies.

“Educational buildings are always an exciting architectural challenge, and we couldn’t be more delighted to bring our concept to life. The new centre will bring fresh identity to this part of the campus while connecting and reinforcing the surrounding buildings.” says KAAN Architecten founding partner Vincent Panhuysen. Within its 11,000 m2 of surface, the new Education Centre will provide a sustainable, open and dynamic space for students. The connections with the existing buildings are gently integrated in the design, to highlight the Centre’s bonding purpose for the whole campus.

The Centre will provide lecture halls, libraries, classrooms, project rooms, education square, patios, a restaurant, an underground bicycle parking and some flexible workplaces that teachers can use between class hours. Busier and quietest facilities will be smartly arranged through a rational structure, providing adequate working and leisure environments for the students, with respect for their work and concentration, while still offering generous natural light and green spaces. Brick, wood and concrete will be the main materials used in the construction of the Centre, providing a robust yet friendly study environment.

The building will host up to 2.000 employees and students, with its facilities being highly flexible and adaptable to any possible future changes in the organization of the Campus. The winning competition team is composed by KAAN Architecten (architect), Sweegers en De Bruijn (installation advisor), ABT (sustainability), Peutz (building physics consultants).

The full project will be released soon. In the meantime, find out more information here.