OZC – Education and Self-Study Center

Location
Campus Tilburg University, The Netherlands
Client
Tilburg University
Initiated
2016
Completion
2018
Size
11.000 sqm
Project Team, Photos & Collaborators
Allard Assies, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Michael Geensen, Alejandro Gonzáles Pérez, Marlon Jonkers, Kees Kaan, Rense Kerkvliet, Martina Margini, Vincent Panhuysen, Kevin Park, Dikkie Scipio, Maria Stamati, Yiannis Tsoskounoglou, Noëmi Vos, Yang Zhang

Collaborators
Main contractor and project management: VORM Visualization: Beauty & The Bit

The design of the OZC, a large new campus building for the University of Tilburg, has a square shape and is relatively low, like several other buildings on the campus. This ensures a good fit within the surroundings and among the trees. Ample daylight and quite marked openness with views all the way through the structure allow the building to merge with its environment. The study spaces are enclosed in a green setting, feeling like an opening in the woods. In order to safeguard its openness and avoid feeling crowded, the building has been given extra berth. All the spaces, including the corridors, are wide, light and tall – up to six metres high. The auditorium has been given a central and sunken position so that the building retains transparent passages from one end to another.