02/11 2017

A look into aviation terminals of the future

Until November 17th, 2017 an exhibition of the new Amsterdam Airport Schiphol Terminal's design proposals is open at The Base in Schiphol (Evert van de Beekstraat). The show features a wide selection of models, images and boards from the five original submissions by KAAN Architecten in collaboration with Estudio Lamela, Ineco, ABT, Studio Arnout Meijer, DGMR and Planeground; MVRDV; OMA; SOM; and UNStudio. The exhibition will be open every working day from 9.00 to 18.00.

To learn more about the project, have a look at our Work section.

photos © Sebastian van Damme

05/10 2017

Supreme Court awarded with Silver Medal

The Supreme Court of the Netherlands has been awarded with the International Prize for Sustainable Architecture Fassa Bortolo 2017 Silver Medal.

The prize is promoted by Fassa Bortolo and the Department of Architecture of the University of Ferrara in order to widely promote and publicize environmentally sustainable architectural projects designed for human needs.

An excerpt from the jury report states: “The use of efficient technological and engineering solutions, the design of flexible spaces able to adapt to changing requirements of use over time, as well as the choice of materials characterised by high durability, all combine to allow the building to respond effectively to the performance requirements defined during the meta-design phase.”

 

12/09 2017

KAAN Architecten to design the new Amsterdam Airport Schiphol Terminal with international consortium KL AIR

KL AIR, consisting of KAAN Architecten, Estudio Lamela, ABT and Ineco, with the support of Arnout Meijer Studio, DGMR and Planeground, has won the commission to design the new terminal at Amsterdam Airport Schiphol. The building will be located at Jan Dellaert Plein, south of Schiphol Plaza, the main airport meeting area and arrival point for passengers via Schiphol train station and the A4 highway. The new terminal is to be completed by 2023.

The spatial organization of the new 100,500 m2 terminal for approximately 14 million passengers per year, its design and the treatment of its façades, are based on the ability to link up with Schiphol Plaza, the train station and potential future expansions. This is achieved through architectural clarity, spatial openness, and details such as overhangs and black eaves.

Central to the design is the urban integration of the new terminal that will ensure an excellent connection with the rest of Schiphol. An overlapping area and a diversity of user flows distinguish the reception hall for departing passengers, and make a distinctive space for the baggage reclaim hall underneath the check-in floor. Furthermore, short and direct routes on the landside are urban integration elements that contribute to keeping Schiphol a “compact city”.

“The most inspiring architectural and planning DNA at Schiphol is that of De Weger and Duintjer’s 1967 Departures Hall, with interior design by Kho Liang Ie Associates, which is characterized by abundant daylight, simplicity of space and an impressive spatiality”, says the design team.

The large-scale terminal offers diverse spatial experiences to travellers within a light-infused environment, and the understated design allows the use of spaces to be self-evident, while not diminishing the overall functionality.

At the heart of the building, a raised Plateau creates a higher ceiling for the baggage hall and gives the check-in and security control area more privacy. Here passengers have a sweeping view over an entrance hall that is superbly crowned by a latticework of light, allowing travellers to take in the big Dutch sky. The columns in the façade and a few facility areas within the building will bear the load of the unique roof (spanning approximately 180 x 150 meters). Passengers will be able to oversee the space in a single glance and move freely within the space. Soaring panes of glass define the façades and provide a view into the vibrant activity of the airport as well as a view onto the wide open sky over the flat polder landscape. Materials such as wood flooring on the Plateau and lush greenery in the large light wells above the security control area communicate elements of sustainability inherent in the design.

Structural modularity and a repetitive rhythm in the façades and roof will serve the overall serenity and unity of the new terminal, while also providing excellent building blocks for any future extension. An integrity and timeless quality define this new link in the chain of Schiphol’s evolutionary development, and yet the design achieved is also distinctive and expressive.

The official release by Amsterdam Airport Schiphol can be found here.

Image: © Filippo Bolognese

31/07 2017

KAAN Architecten in final stage for new Amsterdam Airport Schiphol terminal

KAAN Architecten in collaboration with Estudio Lamela, ABT, Ineco and with the support of Arnout Meijer Studio, DGMR and Planeground, are amongst the five competing teams for the new Amsterdam Schiphol's terminal set for completion in 2023.

Schiphol’s ambitions for the new terminal are to set a new standard in the aviation world. The new terminal must embrace Schiphol’s DNA and evolve it into the future.

The winning design will be announced in September 2017.

For further information, please check Schiphol Airport website.

24/07 2017

A reportage of the New Amsterdam Courthouse’s construction site

Since last winter, photographer Dominique Panhuysen has been following the evolution of the New Amsterdam Courthouse construction site, undertaking a new photographic project similar to the one published for the official opening of the Supreme Court of the Netherlands.

The construction site is in fact currently a demolition site, the old Amsterdam Courthouse is in the final stages of demolition, to prepare the area for the new building designed by KAAN Architecten. From September 2017, debris will give way to cranes and excavators in accordance with the start of construction.

Here is a sneak peek of Dominique’s images.

28/06 2017

KAAN Architecten opens São Paulo office and presents the design of São José dos Campos’ Faculty of Medicine

The firm expands its growing business by opening its second outpost in São Paulo (Brazil). The practice, founded by architects Kees Kaan, Vincent Panhuysen and Dikkie Scipio in 2014 quintessentially reveals a natural connection with Brazilian modernist architecture and aesthetics, highlighted through the use of raw concrete, clean lines and functional forms.

Since 2015, KAAN Architecten has been working on various projects across Brazilian territory: City Hall Park, a broad urban redevelopment plan in São Bernardo do Campo, the refurbishment of the city hall tower, the Paço Building, and Ferrazópolis, a transit hub featuring housing and a commercial program.

A team of architects, urban planners and engineers led by Renata Gilio works in close collaboration with the Rotterdam office and is based on the ground floor of a Sixties building in the cultural and residential district of Higienópolis, west of São Paulo’s city center. The Brazilian branch is predominantly dedicated to urban planning, renovation projects and educational programs between the States of São Paulo and Rio de Janeiro.

To mark the official launch of the new office and the start of construction, KAAN Architecten unveils the design for the new Faculty of Medicine of the Universidade Anhembi Morumbi (UAM) in São José dos Campos, a city in the greater metropolitan area of São Paulo State. Located in proximity to a main road junction of the city, the building stands on an elevated plot, which creates both isolation and ideal conditions to turn it into a new landmark in the dense urban fabric.

Optimizing the topographical characteristics of the area, the project stands firm and visually opens itself up to the city. The intense Brazilian solar radiation is mitigated by a fully encompassing system of vertical slabs that fulfills the need for shade in every façade. Choosing a regular structural system enabled KAAN Architecten to feature glass between the concrete slabs and roof beams. These are molded in loco, relying on the expertise of the local workforce, and eliminating the need for masonry.

The Faculty of Medicine in São José dos Campos is scheduled for completion by the end of 2017.

 

Location: Deputado Benedito Matarazzo Avenue, 7.001 – São José dos Campos – SP (Brazil)

Architect: KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)

Project team: Marco (Peixe) D’Elia, Paolo Faleschini, Renata Gilio, Cristina Gonzalo Cuairán, Mariana Mariano, Ricardo Marmorato, Laís Oliveira Xavier

Client: Laureate International Universities, Universidade Anhembi Morumbi 

Design phase: September 2016 – March 2017

Construction phase: February 2017 – December 2017

Site area: 29.700 sqm

Total floor area: 5.300 sqm + 1.800 sqm (underground parking)

Building costs: R$ 15 million (realization)

Main Contractor: R & G Incorporadora Ltda, São José dos Campos

Structural and hydraulic engineering: Fortec Engenharia, São José dos Campos

Electrical and lighting engineering: Eletrotécnica Volt Ltda, São José dos Campos

Investor representative: BRC Group, São Paulo

Landscape design advisor: URB SP, São Paulo

27/06 2017

Dedalo Minosse International Prize awards Education Center Erasmus MC

The Education Center Erasmus MC has been awarded an honourable mention by the Dedalo Minosse International Prize. The prize promotes quality in architecture, focusing on the design and construction process and the figures that determine the success of the work: the architect and the client.

KAAN Architecten and Erasmus MC received the prize in Vicenza (Italy) on June 23rd. On the same day an exhibition featuring all the winners was opened in the Palazzo Chiericati, the exhibition will travel worldwide in the upcoming months.

07/06 2017

A time-lapse video of GUZ in Tübingen

The new Geosciences and Environmental Research Center of the University of Tübingen (Germany) is growing fast. Since March 2016 a webcam has been documenting the progress on-site.

The first year of construction was dedicated to the construction of the concrete structure; followed by the building’s roof featuring all the mechanical plant units. The glazing of the two meter deep galvanized steel “façade rings” has started and last week the surrounding site was filled with soil to match the ground level of the campus.

The building is expected to be completed by Summer 2018.

26/04 2017

KAAN Architecten unveils B30: a transformed historical building in The Hague housing five unique users

The B30 - Bezuidenhoutseweg 30 has been designed by KAAN Architecten as the entry of an international competition (Public Private Partnership - PPP) launched by the Central Government Real Estate Agency, won in 2014 by a consortium led by Facilicom with Braaksma & Roos Architectenbureau, Deerns, Pieters Bouwtechniek, RebelGroup, and KAAN Architecten. The building houses under the same roof five unique users: the independent planning bureaus (CPB, SCP, PBL), the Council for the Environment and Infrastructure (Rli) and the Dutch Data Protection Authority (DPA).

Originally built in 1917, by the then chief government architect Daniel E.C. Knuttel, as a Ministry during a period of austerity and renovated in 1994 by professor Hans Ruijssenaars, B30 is an imposing structure with a strong, distinct architectural character and it is a Grade 1 listed building in the Netherlands.

B30 is located in The Hague city center, alongside the Haagse Bos green space. It stands on Bezuidenhoutseweg, an historical arterial route connecting the Royal Palace Huis ten Bosch and the Dutch Parliament, Het Binnenhof.

KAAN Architecten’s design with its clear layout and architecture transforms the enclosed, hierarchical building – with an atmosphere representative of people’s perception of the State in the early 1900s – into an open, transparent and inviting setting in line with a contemporary and state-of-the-art working environment.

Thanks to an acute analysis that has mapped the essential qualities of the original design to create an inspired framework, the historic building is seen not as a dead museum piece, but as a vital and sustainable component of the total design.

Anchored in its urban setting, broader landscape and historic environment, B30 features an accessible and transparent public ground-floor, including restaurant, café, library, meeting and seminar rooms. All passageways are aligned with each other, creating long sightlines through the building, enhancing contact with the street, woods and gardens, and simplifying orientation and way-finding.

3_B30_KAAN Architecten ©Karin Borghouts

At the core of the building, a large Atrium becomes the quiet heart of B30. Here, Dutch artist Rob Birza was called upon to design a new mosaic floor pattern, a garden abstraction giving life to an internal landscape that is visually connected with the city forest and the new side gardens.

Knuttel’s original design has been expanded on both sides: the Seminar Foyer features meeting rooms, seminar rooms, and a sunken auditorium running through the glazed space, while the Work Foyer is characterized by lounge and working areas, an espresso bar and a library. The Foyers’ partitions feature large pivoted glass doors encased by high-gloss aluminum frames opening onto the gardens.

11_B30_KAAN Architecten ©Karin Borghouts

Both Atrium and the Foyers have been covered by a series of daylight shafts that borrow from the ubiquitous original coffered ceilings and take as their design principle a square base topped with triangular glass. These elements have been positioned for an optimal dispersion of sunlight, while preventing overheating by solar radiation.

The monumental staircase grants access to the magnificent former Minister’s Room on the first floor, while the Atrium visually connects with the four upper floors, which accommodates the workspaces of the various institutions. A new level of offices is situated over the “nave” of the building, and flows into the roof, where the height has been reduced from 30 to 20 metres to bring good scale and proportions to the inner courtyard.

14_B30_KAAN Architecten ©Karin Borghouts

The façades of the new additions consist of a sandblasted concrete frames filled with stone and a colouring agent that matches the tones of the original building. Moreover, the change in hierarchical relations and the importance of the ground floor has been expressed in the façade by enlarging the windows: the openings have been taken down to the stone plinth of the building, moving the window sills down and lengthening the jambs.

B30 now gives space to contemporary ideas regarding government transparency, seen through the original design. A spatial expression of a shared vision that will inspire curiosity and invite research and debate.

 

CREDITS

Location: Bezuidenhoutseweg 30, The Hague (NL)

Architect: KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)

Project team: Tjerk de Boer, Timo Cardol, Kevin Claus, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Cristina Gonzalo Cuairán, Walter Hoogerwerf, Marlon Jonkers, Hedwig van der Linden, Loes Martens, Marija Mateljan, Giuseppe Mazzaglia, Maurizio Papa, Ismael Planelles Naya, Christian Sluijmer, Koen van Tienen

Primary client: Central Government Real Estate Agency (Rijksvastgoedbedrijf)

Direct client: Facilicom Services Group BV

Design phase: August 2012 – April 2015

Construction phase: January 2015 – February 2017

Total floor area: 21.000 sqm

Building costs: 31.000.000 €

Contractor: Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam

Construction advisor: Pieters Bouwtechniek, Delft

Restoration advisor: Braaksma & Roos Architectenbureau, The Hague

Technical installations advisor: Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam

Construction W+E installations: Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam; Deerns, Rijswijk

Building physics, fire control and acoustics: Deerns, Rijswijk

Financial advisor: RebelGroup, Rotterdam

Lighting design: Studio Rublek, Schiphol

Mosaic design artist: Rob Birza (1962, Geldrop, NL)

Terrazzo mosaic realisation: Van der Zande Terrazzo en Mozaiek (Eric van der Zande and Marco Maarschalkerweerd)

Monumental staircase and Minister’s Room lighting fixture: Jan Pauwels

Wooden furniture: 13 Speciaal, Rotterdam

Offices: Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis (CPB), Netherlands Institute for Social Research (SCP), Netherlands Environmental Assessment Agency (PBL), Council for the Environment and Infrastructure (RLi), Dutch Data Protection Authority (Dutch DPA)

Main materials

Indoor floors and elevations: Ramon Grey, Israel (limestone)

Outside floors: Cenia, Spain (limestone)

Parquet: American Oak (wood)

Doors, window frames and fixtures: highly polished anodized aluminum